Recensie PB27 door Reggy van Doornum

Op de een of andere manier heb ik een rotsvast vertrouwen in mijn onlangs voor 225 euro aangeschafte Cyrus cd-speler. Het is de Dad3-Q aangesloten met een G 320AG powercord van Furutech. De speler ziet er elegant en eigenzinnig uit maar is gebouwd als een tank. Ritmisch sterk met een mooi stereobeeld door de dubbele mono-dac’s. Maar met nog te weinig emotie en passie.

Onlangs heb ik de cd-speler opgewaardeerd met een externe voeding, de PSX-r van Cyrus. Deze voorziet ondermeer het analoge gedeelte van de cd-speler van gelijkstroom. Een flinke upgrade die zorgt voor een schonere, meer dynamische en analoge geluidsweergave. Toch was ik niet tevreden. Met name de vocalen bleven vaak wat in de mist hangen. Ik heb toch liever een vrij uitzicht over het muzikale landschap.

Het pad naar meer transparantie bracht me naar de hoog gelegen werkplaats van Dion Audio. Miquel Blauw, ontwerper en fabrikant van een volwaardige lijn high-end audio componenten, adviseerde mij zijn PB27 stroomkabel eens uit te proberen.

De PB staat voor Power Bron en is opgebouwd uit 27 aders verzilverd koper met een teflon mantel. Een ingenieus getwist netwerk waarbij de kabel zich als een passief netfilter gedraagt. De twisting verleent de kabel een hogere capaciteit en dus een betere hoogfrequent-filtering. De vergulde stekkers zijn van Furutech.

Ik start de test met de CD Travelogue van Joni Mitchell waarbij de mooiste songs uit haar oeuvre onder begeleiding van een groot symphonisch orkest worden uitgevoerd. De arrangementen van Vince Mendoza zijn complex, het muzikale decor is groots, met volop ruimte voor de zangkwaliteiten en dictie van Joni Mitchell en het Metro Voices Choir.

In mijn muziekbeleving geniet ik het meest wanneer de weergave de juiste holografische muzikale spanning bezit. Alsof je in een luchtbel zit, een kapel of nog groter: een kathedraal waarbij de ambiance van de opname ook tot leven komt.

Mijn Spark 560 buizenversterker is op temperatuur gekomen en ik vervang het Furutech powercord van mijn CD-speler voor de soepele, zwart glanzende Dion PB27.

Als openingsnummer heb ik “Sloughing towards Bethlehem” uitgekozen. Na pakweg 20 seconden drong de volgende gedachte zich aan mij op. ALLES VALT OP ZIJN PLAATS! Zowel klankmatig als in muzikaal opzicht. Een verbetering op een bepaald vlak had ik wel verwacht, maar niet over de hele linie.

Ik zal niet het hele audiofiele jargon uit de kast halen, maar enkele voorbeelden geven. De drie-dimensionale muzikale luchtbel wordt moeiteloos op een hoger niveau geplaatst. Als ik mijn ogen sluit kan ik de zangeres en de instrumenten feilloos uittekenen. Wat mij ook opvalt is dat tekstfragmenten zich spontaan openbaren, zelfs wanneer ik niet op de tekst let. De vocalen krijgen net als de instrumenten een onweerstaanbare zeggingskracht. Je geeft je eraan over en laat je meevoeren.

De afgelopen dagen heb ik genoten van folk, roots, jazz en klassiek. Keer op keer blijkt de Dion Audio PB27 een belangrijke schakel in de keten te zijn. Ik heb besloten dit powercord aan te schaffen en kan de PB27 dan ook van harte aanbevelen.

Muziek :
Joni Mitchell “Travelogue”
Marianne Faithfull “Blazing Away” St Anne’s Cathedral NY
Melody Gardot “My one and only Thrill”
Lee Ritenour and Brian Bromberg “Smoking mirrors”
Lisa O Piu “When this was the future”

Audio componenten:
Cyrus cd Dad3Q en Cyrus PSX-r voeding
Spark 560 Tube amplyfier met Fadel Art Powerflex II
Interlink NBS serpent III
Powercables Furutech G320AG en Dion Audio PB27.