Recensie MPA50 door Marco Ophof

‘Hier, neem deze kleine kastjes maar even mee. Benieuwd wat je daarvan vindt!’ Met enige scepsis pakte ik de drie kleine doosjes aan van Wieger, om ze vervolgens voorzichtig in mijn sporttas te laten glijden. Mijn Leema set (Tucana II en Antila II) moest ik achterlaten in verband met een kleine onderhoudsbeurt. Pijnlijk moment. Thuisgekomen haalde ik de drie doosjes vervolgens weer tevoorschijn.

Opvallend de afmetingen en het gewicht. Kleiner dan Cyrus zelfs, en bijna schattig. Ideaal voor audiofielen met rugklachten. Omdat ik verstoken was van zowel versterker als cd-speler haalde ik mijn (zeer) oude Sony CDP-557ESD tevoorschijn. Dankzij het werkelijk oerdegelijke loopwerk draait deze twintig kilo zware schijfjesdinosaurus nog steeds als de beste. En klankmatig ook helemaal fijn door de afgelopen jaar uitgevoerde KNOKKi modificatie (op-amps). Eenmaal aangesloten en geplaatst oogde de Micro set ietwat verloren, staand bovenop de zwaarbuikige Sony.

Goed. Tijd om te luisteren. Met een zachte ‘plop’ uit mijn AE1 Mk1’s (ELAC) kwam de Micro set tot leven. Een ambachtelijk gevoel. En meteen een cd in het razendsnelle Sony loopwerk. Koud draaien, moet kunnen, warm wordt het vanzelf. Vergelijken met de Leema’s wilde ik eigenlijk niet doen, heeft niet zoveel zin ook. Maar meteen na de start van de nieuwe Arcade Fire was er souplesse en rust. En een zijdezacht hoog. En dat is opmerkelijk, aangezien de Sony wat tegen het analytische aanzit in de hogere domeinen. En stiekem toch even met de Tucana II vergelijken – in gedachten weliswaar, en tegelijk een compliment voor de veel prijsvriendelijkere MPA50. Waar de Tucana bijna brutaal en opzwepend klinkt houdt de Micro set zich kalm en bedeesd op de achtergrond. Bijna beschouwelijk en liefelijk. En ik bedenk me dat deze drie doosjes het prima moeten doen op wat vriendelijker luidsprekerspul dan mijn lastige AE1’s…. Verbazing was er toen ik Ivo Janssen’s Goldbergvariaties draaide (Wieger’s eindejaarsgeschenk van 2008, dank!), en de klanken in een opmerkelijk tastbare ruimte werden geplaatst. Bijzonder!

Editor’s Choice! ;- )