Recensie DAC16 door Geoffrey van Houwaert

Mijn eerste stappen in de HiFi waren behoorlijk frustrerend. Ik kocht een goedkope Denon versterker en een bijpassende CD-speler maar die klonken niet zoals ik gehoopt had.

Dus ik dacht. Als ik nu eens wat duurder spul tweedehands probeer te kopen. Mijn keuze viel op de Audiolab 8200 versterker en bijpassende CD-speler. Ook hier ging het mis. Beide toestellen functioneerden niet goed en moesten weg.

Geen tweedehands meer voor mij. Dus opnieuw op zoek naar een betaalbaar merk. Deze keer werd het een minder gekend merk. Mitchell and Johnson. Ze hebben een beperkt aanbod maar ze hadden wel wat ik zocht. Een geïntegreerde versterker en passende cd speler. Zo speel ik het liefst. Schijfje erin en luisteren maar. Over mijn speakers was ik heel tevreden. Acoustic Energy 301’s standmount speakers. Heel mooi en gemakkelijk op te stellen, maar de tweeter was nogal scherp in mijn kale luisterruimte. Dus heb ik ze toch verkocht en vervangen door Audiovector QR1 speakers. Nog mooier, even gemakkelijk te plaatsen en een wondermooie tweeter.

Een lange intro om bij de Dion Audio DAC16 te komen. Maar ik heb het beste voor laatst gehouden. Mijn versterker heeft een eenvoudige Wolfson DAC en die is best ok. Maar ik wist dat er in mijn CD-speler een fantastisch transport verborgen zat, dus ging ik op zoek naar een losstaande DAC. Ik wou een simpele NOS DAC zonder veel poespas. Maar wel een goeie. Een hele goeie. Ik kwam bij Dion Audio terecht door er veel over te lezen op Alpha Audio. En wat ik las was bijzonder positief. Als Alpha Audio de producten van Miquel Blauw goed genoeg vond om aan te kopen, dan wou ik het zeker ook proberen. Ik heb er nog geen seconde spijt van gehad. Het is een prachtige DAC. Heel eenvoudig maar prachtig afgesteld, geen enkel onderdeel van de sound wordt benadrukt en dat is moeilijker dan het lijkt. Al te vaak lees en hoor ik specifieke kenmerken die bij een DAC horen. Maar dat is te bedoeling niet.

Met de Dion DAC16 in mijn set heb ik het gevoel dat alles klopt. Hoog, midden en laag. Alles is mooi in balans. Set and forget zeggen de Engelsen. Niet meer aan denken. Het mooiste compliment dat je een DAC kan geven volgens mij. De focus op de muziek. Komt nog bij dat je tien jaar garantie krijgt op alle producten. Dat is heel mooi. Je kan ook altijd op Miquel rekenen als je met een probleem zit. Ook dit vind ik belangrijk bij de aanschaf van eender welk product. Dat je als klant gewaardeerd wordt.

Na heel wat ‘trial and error’ ben ik blij dat ik bij Dion Audio terecht gekomen ben. En nu sparen voor een volgende aankoop…